Livet där det är

Jag har sedan tolvårsåldern drömt om att få bo på ett slott. I fjol blev min dröm verklighet och jag och maken bodde i åtta månaders tid i en slottsflygel på ett privat slott i Loiredalen i Frankrike. Inläggen under vår vistelse i Loiredalen handlar om livet i slottsmiljön, slottshunden Attende, slottskatten Princess samt om våra utflykter i regionen.

Under sommaren bodde vi invid vår havsvik uppe i Norden i fyra månaders tid. Under den tiden kom inläggen att handla om vårt liv där.

I mitten av september reste vi tillbaka till Loiredalen och ska bo i samma slottsflygel i först tre månaders tid. Efter det ska vi bo i Portugal vid Atlantkusten i två månader. I mitten av februari bär det av till Loiredalen igen för en tremånaders vistelse till.

torsdag 7 januari 2010

En överraskande tiopoängare!

Galette de Frangipane, ett måste för alla fransmän i trettondagshelgen.


Så här dagen efter trettondagshelgen försöker jag samla mig igen och återgå till vardagen. Med lite "vanlig" mat mellan varven samt genom att göra små sysslor i detta vårt franska hem. Kläder ska tvättas, disken plockas undan, golvet sopas ... ja, det där är säkert bekanta sysslor för er också.

För er som undrar kan jag berätta att vi inte har hunnit äta upp all mat vi hamstrat på oss ännu. Ni minns ju det där med filéer m.m. som jag räknade upp att fanns i frysen. Det finns nog kvar en hel del ännu för kommande helger ;)!

I går på trettondagen var det många, många fransmän som försåg sig med en bit Galette de Frangipane, eller kungarnas tårta. Det hör till traditionerna här. Frangipane är en smördegstårta fylld med vanilj- och mandelkräm. I förpackningen medföljer en kungakrona av dekorerat papper. I Frangipanen finns det t.ex. en liten plastfigur inbakad som någon i kaffesällskapet då får i sin bit. Den som får figuren ska sätta kungakronan på huvudet och välja sin drottning. Till seden hör att kungen bjuder in de övriga vännerna hem till sig vid ett senare tillfälle i januari på något gott. Så fransmännen "ränner på" hos varandra under hela denna månaden, påstås det :). Själva trettondagen är ingen ledig dag här, utan fransmännen arbetade på som vanligt.

Trettondagsmiddagen hos oss bjöd på en riktig överraskning. Maken hade tillrett gratinerade räkor med svamp och ost. Här får han själv berätta hur han gick till väga då han fick fram denna extremt goda tiopoängare!


Gratinerade räkor med svamp och ost. En extremt god tiopoängare!


Make: Ja, hej allihopa! Trevligt att träffas :) Men jag skäms nästan över hur enkelt jag knåpade ihop det hela. Först tog jag ett glas överbliven hummerbuljong (kan säkert ersättas med köpt) och kokade ner den till 1/2 dl och offrade en liten äggkopp av min sjuåriga Armagnac och en tsk mjöl. Så lade jag finhackad favoritsvamp (kan säkert ersättas med champinjoner) i en annan liten kastrull med två msk smör, tillsatte lite salt och det fick puttra och få färg och tillsatte sedan lite torkad dragon och två msk crème fraîse och rörde om.
Så skalade jag 200 g räkor, skar dem i tre delar och blandade räkor, svamp och hummerfond och lade i två små skålar. Rev på lite fransk emmenthal och satte in i ugn. 200 grader ca 5 minuter. Lätt som en plätt!
Glöm inte dragonen! Armagnacen kan säkert bytas mot en fin Cognac, men ta inte Brandy!


Attende blev lite rastlös och hämtade sin gamla fotboll utifrån. Den kan man ju leka med under matbordet lika så bra, tyckte hon ... :)



Tack för det Make! Jag har förstått att det är jättekallt där uppe i Norden nu. Det börjar kanske likna vintern 1986 - 1987 som var extremt kall. Här har vi också fått vår beskärda del. På dagarna mellan +1 och -3 grader och ett par grader kallare på nätterna. På trettondagsmorgonen hade vi fått ca 1 cm snö, så marken är nästan täckt. Beakta sedan att fransmännen allt som oftast bara har enkla fönster i sina hus, slott och slottsflyglar, så förstår ni nog att det är skönt med centralvärme plus en liten brasa i den öppna spisen här också!



Vi i Frankrike får också vår beskärda del av vinterkylan. Skönt med en liten brasa i spisen ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar