Livet där det är

Jag har sedan tolvårsåldern drömt om att få bo på ett slott. I fjol blev min dröm verklighet och jag och maken bodde i åtta månaders tid i en slottsflygel på ett privat slott i Loiredalen i Frankrike. Inläggen under vår vistelse i Loiredalen handlar om livet i slottsmiljön, slottshunden Attende, slottskatten Princess samt om våra utflykter i regionen.

Under sommaren bodde vi invid vår havsvik uppe i Norden i fyra månaders tid. Under den tiden kom inläggen att handla om vårt liv där.

I mitten av september reste vi tillbaka till Loiredalen och ska bo i samma slottsflygel i först tre månaders tid. Efter det ska vi bo i Portugal vid Atlantkusten i två månader. I mitten av februari bär det av till Loiredalen igen för en tremånaders vistelse till.

torsdag 31 december 2009

Gott Nytt År!



Ett privat slott som vi alltid passerar på väg hem från vår supermarket.


Vi börjar vara förberedda på att fira nyårshelgen här i Loiredalen. Som ni vet så är tryfflarna inköpta och de "jobbar på" i äggaburken med att smaksätta äggena. Humrarna är inköpta och kokta, återstår dock lite arbete med dem ännu med bl.a. själva gratineringen. Vi behövde inte ens ruinera oss bara för att vi köpte två humrar på tot. 1 kg! De kostade bara 7,- EUR totalt, så det kan man nog unna sig till fest i alla fall. Ostronen står kalla och väntar, gåsleverpatén, Bayonneskinkan, vakteläggen, den kallrökta laxen och fiskromen likaså. Härliga ostar av olika slag och några vinflaskor har också införskaffats. Till efterrätt blir det vaniljjulstubbe.


Vår supermarket ca 10 km från slottet har en helt ok fisk- och skaldjursdisk. Kolla här bara!


Humrarna är nu kokta, men en del arbete återstår ännu. Humrarna ska halveras och gröpas ur, smörstekas lätt och blandas med en svampstuvning. Röran sätts tillbaka i skalena, ost rivs på och sedan ska hela härligheten in i ugnen för att gratineras.


Sedan tidigare har vi bunkrat upp med kalvfilé, nötfilé, grisfilé, kanin, rådjur, vaktlar, fasaner, rapphönor, sniglar, pilgrimsmusslor, lax, gös, sjötunga och svamp av olika slag i frysen. När vi kom hem från supermarketen i går hängde det en kasse med flera kilo viltkött i på vårt dörrhandtag. En liten nyårshälsning från greveparet :)! Vi vet inte om det är hjort- eller vildsvinskött, men vi får fråga när vi träffar på dem nästa gång. Allt det här som vi bunkrat upp med ska ju förstås inte ätas upp på en och samma gång, utan räcker alldeles säkert till över trettondagshelgen också :).

Maken har burit in ved för att sedan tända en brasa i den öppna spisen i kväll. Han har också krattat slottsinnergården för sista gången för i år. Jag har bytt ut de röda ljusena i kandelabern till vit- & guldfärgade ljus. Misteln kastade jag bort i dag, för den såg så vissen ut. Orkidén vattnade jag i måndags, så den ska klara sig. Penséerna som står utanför på fönsterbrädet har slagit ut nya blommor, så här "mitt i vintern". Vädret är soligt, det är alldeles vindstilla och + 12 grader. Har varit på promenad med Attende och märkte att både blåmesarna och koltrastarna börjat sjunga. Ljuvligt vårlikt!

Ja, här är vi nu förberedda på att ta emot det nya året 2010! Ett nytt decennium får nu ta vid!


Matvinerna för hela den kommande långhelgen står beredda. Champagnen och det vita Chablisvinet står nu på kylning. Ljusena i kandelabern har bytts till doftande vit- & guldfärgade ljus.


Ett riktigt Gott Nytt År till er alla!

önskar Kalla, Make, Attende & Princess


2 kommentarer:

  1. Ååå det vattnas i munnen när jag läser om allt gott ni förbereder till Nyårsmiddag... mmmmums!
    Här gör vi entrecote, hasselbackspotatis, vitlökssmör, sallad och till efterrätt pannacotta med egenplockade hallon. Ska bli smarr!

    Gott Nytt År till er alla - och njut av att våren är kommen till France!

    SvaraRadera
  2. GOTT NYTT ÅR till er alla!!! från vår familj här på Killingholmen. Njut av all den härliga maten och drycken ni skaffat, skål! Man kan nog påstå att ni har vår där med så många plusgrader,blommor och fågelsång...

    SvaraRadera