Livet där det är

Jag har sedan tolvårsåldern drömt om att få bo på ett slott. I fjol blev min dröm verklighet och jag och maken bodde i åtta månaders tid i en slottsflygel på ett privat slott i Loiredalen i Frankrike. Inläggen under vår vistelse i Loiredalen handlar om livet i slottsmiljön, slottshunden Attende, slottskatten Princess samt om våra utflykter i regionen.

Under sommaren bodde vi invid vår havsvik uppe i Norden i fyra månaders tid. Under den tiden kom inläggen att handla om vårt liv där.

I mitten av september reste vi tillbaka till Loiredalen och ska bo i samma slottsflygel i först tre månaders tid. Efter det ska vi bo i Portugal vid Atlantkusten i två månader. I mitten av februari bär det av till Loiredalen igen för en tremånaders vistelse till.

måndag 28 december 2009

Tryfflar - ett nödvändigt ont?

I äggaburken ligger våra två svarta, nästan mikroskopiskt små tryfflar och smaksätter äggen, som i nyårshelgen tillreds till en omelett och blir en delikatess av stora mått.


Efter lunchen i dag begav vi oss i väg till en tryffelmarknad i Marigny-Marmande, som ligger en halvtimmes bilfärd från slottet. Det regnade redan på morgonen, så vi undrade i vårt stilla sinne om tryffelutställarna alls skulle orka ställa upp en sådan hundvädersdag ...

Men skam den som ger sig. Kl. 13.00 var vi framme i Marigny-Marmande, men märkte snabbt till vår förskräckelse att tryffelförsäljarna redan höll på att bära ut sina svamplådor och -vågar. Vi fick snabbt reda på att det endast var en förmiddagsmarknad, så vi hade nog anlänt lite för sent. Vi beklagade oss lite för en man som förstod engelska och han upplyste oss om att vi kunde köpa tryfflar direkt av honom, från bilen liksom ...

Ja, jaa ... vad hade vi för alternativ? Nada, nada. Så ut i regnet med oss bara och fram till hans bil för att förhandla om dessa svarta, klotformade, fårade och nästan fula dyrgripar. Men ack, vilka delikatesser! Ja, så han tog fram sin låda och visade några medelstora exemplar åt oss. Skördade under jord i Saumur, you know ... Vi frågade vad ett medelstort exemplar skulle kunna kosta och fick veta att ca 40 - 50,- EUR. Nej, nej, det kändes inte rätt.

Men vad göra? Nyårshelgen närmar sig, och har man inte avnjutit tryfflar till julen så måste man ha det till nyårshelgen. Så resonerar man här, ungefär. Tryfflarna är ett nödvändigt ont liksom. Vi bestämde oss slutligen för två jättesmå exemplar för 20,- EUR totalt. Så vi kände oss inte helt ruinerade i alla fall.

När vi kom hem placerade vi de ljuvligt aromatiskt doftande tryfflarna bland sex st ägg i en burk, som sig bör. Då ger tryfflarna smak åt äggen (genom skalen, ja det är sant! ) och själva tryfflarna river man ju ovanpå omeletten sedan. Men den här smakgivningsprocessen som tar några dagar ska först ha sin gång. Sedan, är det dags att njuta!

Vi missade tryffelmarknadens öppettider, men fick köpa direkt från biltrunken av en hugad tryffeljägare från Saumur. Kolla in de svarta dyrgriparna i den fyrkantiga plastasken. Här snackar vi förmögenhet ;)!

3 kommentarer:

  1. Tur att ni hann få tag i en tryffelförsäljare, nu är nyårsfirandet räddat! Måste till min skam erkänna, att jag har ingen aning om hur tryffel smakar. Finns det någon smak som det påminner om? Dyrt är det ju, men nån gång måste man ju satsa lite extra... Märkvärdigt att smaken far genom äggskal...

    SvaraRadera
  2. Vad ni kan! Vilka grejer! Nej, jag har nog inte heller ätit tryffel, så jag är lika nyfiken som Mooni på hur det smakar.

    Er julmiddag i slottet var fantastisk! Vad härligt att få vara del av en tradition så där. Något att minnas för livet!

    Idag har vi minus 12 och strålande solsken här. Har varit stora promenadrundan, och snart ska vi åka och hälsa på vänner med en valp på 4-5 mån - blandning labrador och rottweiler. Ska bli jättemysigt!

    Ha en fortsatt bra dag (och må tryffeln jobba!)

    SvaraRadera
  3. Hej där! Har kollat lite på internet angående hur man beskriver tryffelns smak. Tryffeln har en distinkt och mycket speciell doft och smak och brukar beskrivas som kökets diamant. Smaken är nötliknande och syrlig. Används ofta som krydda till omelett.

    Tryfflar bör förvaras väl förpackade i kylskåpet, annars kan de ge smak åt andra råvaror.

    I litteratur och historia omnämns tryffeln också som kvinnors afrodisiakum. Oj då, det tänkte jag inte på när vår tryffelaffär gjordes upp ... ;)!

    Hälsar Kalla :)

    SvaraRadera