laxen och den smakar alldeles perfekt :)
Ensam på slottet i tolv dagar. Hmm ... här hjälps inget annat än att försöka laga till middagsmaten själv :). Jag kan ju inte vänta på att Make ska komma och rädda mig, för då hinner jag svälta ihjäl. Nå, törsta ihjäl i alla fall ...
Alltså, in med mig i köket bara. Förklädet på, aj, aj .... den sitter inte bra på mig. Jag är ju inte liten till växten, men Make är längre än jag, så hans förkläde glider liksom för långt ner, if you know what I mean. Nå, här gäller det att bita ihop.
Alltså fram med laxbiten bara. Gasspisen på och broccolin och champinjonerna fram. Jag börjar med att sätta på "laxplattan", klickar i smör i stekpannan och känner på mig att det här kommer att gå som på räls. Sedan skär jag broccolin och champinjonerna i mindre bitar. Men vad nu då, är laxplattan redan SÅ het. Smöret ser ju nästan bränt ut.
Snabbt i med laxbiten i pannan alltså, rädda det som räddas kan. Bryner sedan champinjonerna i lugn och ro och sätter broccoliknippena i det kokande saltade vattnet. Det här kommer nog att gå bra ... Jag menar, jag har ju lagat mat förut. Men inte överdrivet många gånger under de senaste 23 årena förstås, efter att jag träffade Make. Men jag har ju tittat på hur han gör, och det drar jag full nytta av nu :).
Så nu i med crème fraîche épaissen i svampkastrullen. Notera den korrekta stavningen ;). Laxbiten saltas och kryddas med sariette (vet inte vad det heter på svenska). Lite salt och timjan på svampen. Känns som att jag börjar ha det hela under kontroll. Ja, dags att servera då bara. Med en citronhalva på tallrikskanten.
Sätter mig ner vid matbordet med tallriken framför mig. På något sätt blev jag mätt redan av själva matlagningen, måste ha varit de underbara dofterna ... Ja, whats more to that? Bara att börja slafsa i sig, som Attende skulle uttrycka det :).
Hej och hå, dags för kväll nummer två :). Inte ge upp nu ... Knaperstekt kycklingfilé med tillbehör. Jaa-a då, filén blev genomstekt ändå. Det här med knaperstekt tycks vara min specialitet! Hmm ... men kanske lite för mycket crème fraîche épaisse i såsen?
Kväll nummer tre tar jag fram Makes delikata Boeuf Bourgignon från frysen. Lite för mycket kokt pasta med en klick smör och gorgonzolaost i. Den självklara broccolin och en klick svart vinbärsgelé till :). Ett glas Anjou Villages 2004. Till efterrätt en bit citronpaj. Min lycka är gjord :). Skulle ni våga joina mig?
Ett litet exempel bara på hur det kan se ut i disken på det lilla bykonditoriet. Mums ...
Skulle nog våga joina dig, du tycks ju ha festmåltid varje dag (fastän du är ensam)! Du har nog sett noga på när Make kockat, när du så där bara trollar fram läckra matportioner!
SvaraRaderaDet där ser ju bra ut. Gorgisen var säkert ett bra alternativ. Snygga bilder på sidan. De har ju inte ens jag behövt visa hur du ska sätta dit!!
SvaraRaderaKul Mooni att du skulle våga joina mig! Nog försöker jag att äta gott fast make är på resa. Det är en av fördelarna med att vara här, alltså gott och förmånligt!
SvaraRaderaJaha du Make, det blev alltså godkännt för maten ;). Visst har jag snygga bilder i kanten och jag kom på det alldeles själv hur man gör. Kan visa dig hur man gör när du kommer hem :).